luni, 11 mai 2015

Topinambur – planta miracol

Formula utila va prezinta o tema foarte rar discutata. Vom redescoperi impreuna planta miracol – topinamburul (Helianthus tuberosus), cunoscut si ca nap porcesc, cartoful saracului, morcov porcesc sau mar-de-pamant.

Topinamburul este o comoara de elemente strict necesare pentru a ne mentine corpul sanatos sau este un tamaduitor pentru persoanele bolnave.

Caracteristic pentru topnambur este faptul ca are capacitatea de a vindeca practic toate bolile. Pentru aceasta, este necesar sa-l folosim zilnic, in forma acceptata de noi.



Planta este cunoscuta din anul 1610, cand a fost adusa in Europa din America Centrala.

Oamenii de stiinta care au studiat compozitia topinamburului, au fost surprinsi de varietatea de vitamine si minerale ce intra in compozitia sa. In functie de continutul de fier, topinamburul este net superior decat alti tuberculi (morcovi, cartofi, napi, sfecla, etc.). Mai mult decât atat, in compozitia acestuia gasim si elementele: ​​potasiu, calciu, siliciu, magneziu, sodiu, fluorura, crom si alte minerale. De asemenea, topinamburul mai contine si: celuloza, pectina, acizi organici, grasimi, proteine ​si aminoacizi esentiali. Topinamburul este bogat în vitaminele B1, B2, B6, C, carotenoidele (carotenul  este in proportie 60-70 mg per 1 kg).Topinamburul contine si aminoacizii esentiali:. arginina, valina, lizina.

Toate acestea fac din topinambur un produs foarte necesar pentru sanatatea noastra. Topinamburul este deosebit de apreciat in faptul ca radacinile sale sunt bogate insulina naturala - inulina. Prin urmare, se recomandă , în primul rand pentru pacientii cu diabet zaharat.



In medicina naturista, topinamburul este folosit foarte frecvent. Sucul proaspat de tuberculi de topinambur este utilizat pentru a reduce aciditatea din stomac. Este folosit in tratamentul poliartritei. Are o actiune anti-inflamatoare pronuntata. De asemenea, normalizeaza sistemul digestiv (amelioreaza durerea de stomac si crampele intestinale), ajuta la constipatie. Topinamburul mai este benefic si pentru sistemul nostru cardiovascular. Este util in ateroscleroza, hipertensiune, tahicardie, boli cardiace coronariene.

Topinamburul este foarte bun pentru guta, pietre la rinichi, anemie, depozite de sare, obezitate. Un decoct de topinambur reduce nivelul de zahar din sange, scade tensiunea arteriala, creste hemoglobina, produce un efect benefic asupra pancreasului.

Pentru locuitorii din orasele mari, cu o situatie ecologica nefavorabila, nu trebuie sa lipseasca din dieta zilnica consumul de topinambur, pentru ca acesta are capacitatea de a neutraliza efectele negative ale influentelor mediului. Topinamburul este capabil de a scapa corpul de metale grele, toxine, radionuclizi si excesul de  . Acest efect antitoxic se datoreaza actiunilor comune ale inulinei si fibrelor din compozitia sa.. De exemplu, dupa incidental nuclear de la Cernobil s-au efectuat teste de laborator pe cultura de topinambur din regiunea afectata. Rezultatul testelor a demonstrat ca topinamburul din zona contaminata putea fi folosit in alimentatie deoarece nu continea metalele grele.


Topinamburul mai este folosit ca un anti-rid cosmetic sau la obtinerea unor bauturi alcoolice. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu